Michal Altrichter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doc. PhDr. Michal Altrichter, Ph.D
Narození19. června 1965 (58 let)
Čeladná
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
VzděláníKatolická teologická fakulta Univerzity Karlovy
Povoláníteolog, vysokoškolský pedagog
ZaměstnavatelCyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého (od 1993)
Nábož. vyznáníkatolická církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Michal Altrichter SJ (19. července 1965 Čeladná nebo Kopřivnice[1]) je český římskokatolický duchovní, teolog a člen řádu jezuitů. V současnosti působí jako vysokoškolský pedagog na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci jako teolog, religionista, muzikolog, spisovatel a překladatel.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V letech 1980-1984 absolvoval gymnázium v Novém Jičíně. V letech 1985-1989 vystudoval Cyrilometodějskou teologickou fakultě v Litoměřicích, během studia v roce 1985 vstoupil tajně k jezuitům. V letech 1990-1993 byl posluchačem filozofických přednášek Emericha Coretha na univerzitě v Innsbrucku. V roce 1993 napsal doktorskou disertační práci Francisco Suárez s ohledem na český region. V roce 1999 začal přednášet historickou filozofii a spiritualitu na teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde se roku 2004 habilitoval prací "Pneumatikós" a "psýchikós" ve spirituální teologii. Na katedře pastorální a spirituální teologie vyučuje dosud. Současně působil jako kaplan pro vysokoškolskou mládež. V roce 1996 pokračoval ve studiu teologie v Mnichově, Berlíně a Karlsruhe a v roce 1997 se zúčastnil studijního pobytu v Itálii, na nějž navázal v letech 1998-1989 interním studiem na Papežské Gregoriánské univerzitě v Římě, kde získal doktorát z teologie, když obhájil práci Religiozita Leoše Janáčka. Jeho obory jsou teologická antropologie, spiritualita a muzikologie.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Altrichter působí v olomouckém Centru Aletti. Je představeným olomoucké jednoty a farářem v kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci. Ve svých přednáškách se opírá o Karla Rahnera, zejména o jeho dílo Posluchači slova. Často hostuje jako lektor v Curychu, Padově, Miláně, Frankfurtu nad Mohanem a Mnichově. Byl členem redakčního týmu časopisu Omega, redakční rady teologického sborníku a předsedou redakční rady nakladatelství Refugium, členem Akademického senátu Univerzity Palackého, člen vědecké rady, člen odborné rady pro praktickou teologii a české sekce Evropské společnosti katolických teologů a Mezinárodního sdružení Jesphil v Mnichově.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Altrichterova bibliografie čítá přes 130 titulů autorských, editorských a překladů.[2] .

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]